Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Дефицитът на чипове помрачава възстановяването на автомобилния сектор в Китай

Трудно е да се прецени въздействието на недостига „седмица за седмица“ дори „месец за месец“, изтъква Щефан Воленщайн от Volkswagen

Дефицитът на чипове помрачава възстановяването на автомобилния сектор в Китай

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Ръководителите на компаниите от автомобилната индустрия са притеснени заради глобалния недостиг на полупроводници, който засяга производството в редица страни по света, включително и в Китай, като преди това те се надяваха, че най-големият автомобилен пазар в глобален мащаб може да поведе възстановяването в сектора, пише Automotive News Europe. 

Още по темата

Автомобилните производители трябваше да коригират своите производствени операции поради недостига, причинен от нарушените доставки, свързани с първите национални блокади от 2020 г., които принудиха много автомобилни концерни да откажат поръчките си за чипове. Впоследствие индустрията се възстанови по-бързо от очакваното, но основният производствен капацитет на компаниите за полупроводници вече беше пренасочен към сектора за потребителска електроника.

Германският автомобилен производител Volkswagen Group заяви, че въздействието на недостига на чипове ще се запази и през второто тримесечие на тази година.

Щефан Воленщайн, ръководител на китайския бизнес на групата, обяви пред журналисти, че е трудно да се прецени каква част от производството може да бъде загубена „седмица за седмица“ или дори „месец за месец“ поради дефицита на чипове.

Китай, където бяха продадени над 25 млн. автомобила през 2020 г., се превърна в единствения лъч надежда за автомобилната индустрия, включително и за Volkswagen и General Motors, тъй като в глобален план пандемията от коронавирус продължава да помрачава операциите на концерните.

В същото време азиатската страна е и държавата, в която за първи път се появиха признаци за недостига на чипове, който се задълбочи, след като пожар принуди японския концерн Renesas Electronics да преустанови производството през март.

През 2019 г. автомобилните производители представляват около една десета от търсенето на полупроводници на пазара, оценяван на 429 млрд. долара, според изчисления на McKinsey, като NXP Semiconductor, германската Infineon и Renesas са сред ключовите доставчици в сектора.

Автомобилните производители, включително Nissan, Ford и Nio, заявиха, че вече са намалили производството заради недостига на чипове.

Според Китайската асоциация на автомобилните производители дефицитът е ограничил производството в автомобилната индустрия с 5 до 8% през първите два месеца на годината, като се очаква неговото въздействие да намалее през третото тримесечие. От групата изтъкват, че запасите от автомобили при дилърите ще продължат да се свиват в Китай.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Колите на Tesla поскъпват заради натиск на веригите на доставки